Jak správně odstranit klíště ze psa

Odstranění klíštěte může být nepříjemné, ale je nezbytné pro zdraví vašeho psa. Klíště má zaoblené tělo a malou hlavičku, kterou je důležité odstranit spolu s tělem. Pokud hlava zůstane, klíště může dál přenášet infekce do těla vašeho psa.
 
Podle doporučení veterinářů použijte vždy čistou pinzetu, jemně uchopte klíště a vytáhněte ho směrem nahoru plynulým pohybem. Pokud klíště objevíte rychle, nemusí mít dostatek času na přisátí, a jeho odstranění bude snadnější. Proto je dobré po každé procházce nebo hrátkách na zahradě důkladně zkontrolovat srst vašeho psa.
 
Nečekejte, až se klíště nasaje, naklade vajíčka a odpadne. To by mohlo vést k potenciální infekci klíšťaty a ohrozit zdraví psa.
Po úspěšném odstranění celého klíštěte ho můžete spláchnout do toalety nebo zabalit do papírového kapesníku a rozdrtit. Poté místo kousnutí očistěte a dezinfikujte alkoholem.
 
 
Mýty o odstranění klíšťat
Nevěřte populárním mýtům, jako je dušení nebo pálení klíštěte. Tyto metody nefungují, pokud je klíště stále přisáté na kůži vašeho psa. Klíště můžete udusit v alkoholu, laku na nehty nebo vazelíně, ale až poté, co jste ho odstranili z kůže psa. Proč? Klíšťata dýchají velmi pomalu, asi 3-15 nádechů za hodinu, a jejich dušení může trvat hodiny. Mezitím klíště nadále saje krev vašeho psa a přenáší patogeny do krevního oběhu.
Co se týče pálení klíštěte, myslíte si, že vám pes dovolí přiblížit se s plamenem?
 
 
Prevence onemocnění přenášených klíšťaty
Lymská borelióza je onemocnění přenášená klíšťaty, která může postihnout jak domácí mazlíčky, tak lidi.
RMSF horečka skalistých hor (Rocky Mountain Spotted Fever) je vážné infekční onemocnění přenášené klíšťaty, které může postihnout jak lidi, tak domácí mazlíčky. Toto onemocnění je způsobeno bakterií Rickettsia rickettsii a přenášejí ho různé druhy klíšťat, zejména americké psí klíště a hnědé psí klíště. 
 
Příznaky u zvířat:
  • Horečka
  • Letargie
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Zduření lymfatických uzlin
  • Možná vyrážka
 
Kdykoliv se změní chování, pohyb nebo kůže vašeho psa, objednejte se k veterináři, aby byly zdravotní problémy zachyceny včas.
 
 
Jak klíšťata šíří nemoci?
Představte si malé klíště, jak se zakousne do kůže vašeho psa a vytvoří malou ránu. Pokud klíště dříve sálo krve nemocného zvířete, mohou být patogeny přeneseny do těla vašeho psa. Nemoci přenášené klíšťaty jsou na vzestupu a populace klíšťat roste i v městských oblastech. 
 
 
Základní prevence proti klíšťatům
Pokud ještě nepoužíváte celoroční lokální ošetření proti blechám a klíšťatům, je správný čas začít. Tato měsíční ošetření pomáhají chránit proti parazitům a mohou odpudit klíště, než se přisaje na kůži vašeho psa.
 
K prevenci můžete také přidat obojek proti blechám a klíšťatům.
I s obojky a lokální ochranou může váš pes stále utrpět kousnutí klíštětem, protože jsou všudypřítomná. Už nejsou problémem pouze v teplém počasí.
 
Dalším způsobem je zařazení pivovarských kvasnic do jídelníčku vašeho pejska, v dubnovém článku našeho blogu se dozvíte že Pivovarské kvasnice jsou přírodními antiparazitiky proti klíšťatům a blechám. Pivovarské kvasnice obsahuje celá řada našich krmiv Magnum Dog Food.
 
 
Klíšťata žijí celoročně.
Pravidelné kontroly klíšťat po procházkách nebo venkovních hrátkách jsou nejlepším řešením. Pečlivě prohlédněte srst vašeho psa.
 
Mezi oblíbená místa, kde se klíšťata ráda schovávají, patří:
  • mezi tlapkami
  • za ušima
  • břicho
  • ve slabinách
  • kolem ocasu
Doporučujeme použít malý hřeben k prohledání srsti psa, a pokud najdete klíště, nástroj na odstranění klíšťat nebo pinzeta vám pomohou odstranit celé klíště včetně hlavy a bezpečně ho zlikvidovat spláchnutím do toalety.
 
Před odstraněním klíštěte sterilizujte pinzetu vatovým tampónem namočeným v alkoholu. Tím snížíte riziko infekce zavedením bakterií z pinzety na kůži vašeho mazlíčka.
 
Udržujte trávník posekaný, pokud máte dvorek nebo venkovní prostor. Klíšťata preferují vyšší trávu a vzrostlé zelené plochy.
Nyní, když znáte základy prevence klíšťat a jak bezpečně odstranit klíště z vašeho psa, jste lépe vybaveni, abyste zabránili klíšťatům zkazit vaše venkovní aktivity. Pomozte svému psovi cítit se co nejlépe životem bez klíšťat!
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz